24 UUR SPA BIJZONDERE ERVARING

Spa-Francorchamps

28 jul 24 UUR SPA BIJZONDERE ERVARING

  • Max van Splunteren met Bentley in spectaculaire 24-uurs race
  • Bijzondere ervaring gestrand door technische tegenslag


(Spa-Francorchamps, 26 juli 2015) Het debuut van Max van Splunteren in de 24 uurs race van Spa-Francorchamps betekende een bijzondere ervaring voor de 19-jarige coureur, maar een technisch probleem maakte helaas een voortijdig einde aan zijn optreden met de Bentley Continental GT3. Van Splunteren en zijn teamgenoten lagen op het moment van uitvallen op een schitterende 4
e plaats in de ProAm klasse en rond de 16e plaats in het algemeen klassement. Het Bentley Team HTP behaalde met de tweede auto een goed resultaat door beslag te leggen op de 9e plaats in het algemeen klassement en eiste daarmee de 5e plaats op in de Pro-klasse. Nederlands succes was er voor Nick Catsburg, die met een BMW Z4 na 24 uur als overall winnaar van de race over de finish kwam.

Op zaterdagmiddag ging om 16:30 uur de befaamde 24-uursrace van Spa-Francorchamps van start. Met bijna 60 deelnemende equipes beloofde het een spannende race te worden, waarbij er een grote verscheidenheid aan merken deelnam. Bentley nam het daarbij op tegen gerenommeerde (sportwagen)merken als Ferrari, Aston Martin, Jaguar, BMW, Audi, Nissan en Mercedes-Benz. De race startte onder slechte weersomstandigheden met veel regen, waardoor het toch al uitdagende circuit van Spa-Francorchamps nog meer vroeg van de deelnemende coureurs.

De fraaie NEC-Bentley Continental GT3 van Bentley Team HTP met startnummer 83 van Max van Splunteren begon de race met een aangepaste strategie: “Mijn teamgenoten Fabian Hamprecht en Clemens Schmid hebben tijdens de ADAC-German Masters race eerder dit jaar ook al in de regen op Spa gereden en dus was het logisch om hen beiden een dubbele stint te laten rijden aan het begin van de race,” aldus Bentley Boy Van Splunteren. Dat pakte goed uit en de zwarte Bentley maakte een goede indruk in het imposante deelnemersveld. Na bijna 5 uur rijden nam routinier Louis Machiels het stuur over en tegen half elf ’s avonds was het de beurt aan Max van Splunteren om zijn eerste race ervaring in de 24-uur van Spa op te doen. “Dat was wel even wennen, want eerder deze week reed ik wel even in de late schemering, maar nu kwam ik echt in het donker de baan op. Je hebt dan wel een paar rondjes nodig om je aan te passen. Gelukkig was de ideale lijn inmiddels opgedroogd en kon ik op slicks rijden,” aldus Max van Splunteren na zijn rijbeurt van een uur. “Ik kwam in druk verkeer op de baan en je moet je concentreren om met al die lampen op de juiste punten te focussen. Je kijkt natuurlijk maar één bocht verder, maar ziet wel altijd een auto voor je rijden. Ik ken het circuit ook goed, maar het rijden van een 24-uurs race is toch heel wat anders dan een sprintrace.” Met goede en constante rondetijden en een plaats tussen de 15 en de 20 in het algemeen klassement was Van Splunteren zeer tevreden. “Zeker toen bleek dat we 4e lagen in de ProAm klasse toen ik het stuur overgaf aan Clemens Schmid. Dat gaf zeker ons potentieel voor een topklassering aan.”

Helaas kwam het niet zover: tegen half een ’s nachts moest Clemens Schmid de Bentley langs de kant zetten, toen er iets in de aandrijflijn kapot ging. “Waarschijnlijk de aandrijfas,” meende Van Splunteren, die dus niet meer aan rijden toekwam. “Balen natuurlijk, maar de hele ervaring deze week smaakt naar meer. Ik ben enthousiast geworden over dit soort lange afstandsraces. Het was een heel gave ervaring!” Het Bentley Team HTP toonde zich zeer tevreden over het optreden van Van Splunteren, die geen fout maakte en zijn mannetje stond in dit zeer competitieve deelnemersveld. In het weekeinde van 5/6 september komt Van Splunteren weer in actie met de NEC-Bentley Continental GT3, dan met zijn teamgenoot Jules Szymkowiak tijdens de Blancpain Sprint Series op het Algarve Circuit in Portimão (Portugal).

Voor meer informatie over de Blancpain GT Series kijk op www.blancpain-gt-series.com. Voor meer nieuws over Bentley zie www.bentley-leusden.nl.

Max van splunteren in actie2 Max van Splunteren in actie

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.